Site Overlay

Virüslerle Yeniden Tanışın Siber Farkındalık

Virüslerle Yeniden Tanışın Siber Farkındalık

Siber Farkindalik Viruslerle Yeniden Tanisin Arif Akyuz 2
Siber Farkındalık Bildirimi – Arif Akyüz

Virüslerden Nasıl Korunabilirim?

1. USB disklerinizi kendi bilgisayarınız dışında başka bir cihaza takmayın.

2. Kaynağına güvenmediğiniz bağlantılara tıklamayın.

3. Otel, kafe, havaalanı gibi ortak WİFİ ağlarını kullanmayın.

4. Bilmediğiniz ve güvenilir olmayan yazılımları cihazınıza kurmayın.

5. Resmi üreticilerin sayfaları dışında bilgisayarınıza program indirmeyin.

6. Bilgisayarınıza şifre koyun.

7. Avast, Kaspersky, Avira, Symantec, McAfee,Trend Micro gibi kuruluşlardan ücretli veya ücretsiz antivirüs yazılımı edinin ve yazılımın tüm güncellemelerini yükleyin.

8. Kullanmadığınızda bluetooth bağlantısını tamamen kapatın.

arifakyuz.com


Virüs Nedir?

Bilgisayarın hayatımıza girmesiyle birlikte birçok terim de bilinen anlamları dışında karşımıza çıkmaya başladı. Bugüne kadar insanların ve diğer büyük canlıların hastalıkları söz konusu olunca gündeme gelen “virüs” terimi, silinen veriler, çalışmayan programlar ve kaybolan veriler gibi istenmeyen durumlarla birlikte bilgisayar alanında da karşımıza çıkmaya başladı.

Kötü amaçlı yazılımlar, amaç ve yayılma şekline göre farklı isimlerle anılsalar da bilgisayarla ilişkileri kullanıcı seviyesinde olanlar genellikle tüm bu zararlı yazılımları virüs olarak adlandırıyor. Virüsler bilgisayarlara kullanıcıdan habersiz ve izni olmadan yükleniyor.

Bilgisayarda bulunan dosyaları, bilgisayarın işletim sistemini erişim ayarlarını bozabiliyor, bu yolla kişisel bilgilere ulaşabiliyor. Zararlı yazılımlar, bu yollarla sadece bilgisayarlara zarar verebildiği gibi bilgileri çalabiliyor ve hatta banka hesabından paralarını da ele geçirebiliyor.

Virüs Çeşitleri Nelerdir?

Bu yazıda zararlı yazılımlardan sadece birisi olan virüs adı altında tüm zararlı yazılımlar hakkında bilgi verilmesi amaçlanmıştır.

Bu kapsamda şimdilik virüsleri;

  • Solucanlar,
  • Truva Atı
  • Mantık bombaları (Logic Bombs)
  • Makrolar
  • Tuzak Kapıları (Trap Doors)
  • Casus Yazılımlar(Spyware)
  • Klavye kaydediciler (Keylogger)
  • Exploit
  • Reklam Yazılımları (Adware)
  • Arka Kapı(Backdoor)
  • Ekran kaydediciler (Screenlogger)
  • Rootkit
  • Yığın mesajlar(Spam) sınıflandırmak mümkün olsa da zararlı yazılımlara her geçen gün yenileri ekleniyor.

Aslında yazılımla uğraşmayanlar için bunların çeşitleri ve işlevleri çok da önem arz etmiyor. Neticede bilgisayarınıza giren tüm virüslerin en masumu evinize en uygunsuz zamanda gelen misafir olarak görülebilir. Kaldı ki virüslerin büyük bir bölümü misafir değil hırsızlardan oluşuyor.

Virüslere Karşı Hangi Önlemler Alınabilir?

Bilgisayar denilince akla sadece masaüstü ve dizüstü bilgisayarlarının gelmemesi gerekiyor. Bunların dışında; tabletler mobil telefonlar, televizyonlar ilk akla gelse de ağa bağlı büyük sistemlerin bir gün bile durmasının hayatı felç edeceği biliniyor. Bir saatlik bir internet kesintisinin dünyada ciddi krizlere yol açacağını artık herkes biliyor.

Bir yanda virüslerin zararları diğer yanda bilgisayarların vazgeçilmezliği ikilemindeki kullanıcının, virüslerden korunmanın yolunu bilmesi gerekiyor. Virüslerden korunmak için her şeyden önce güncel bir antivirüs programı kullanmak gerekiyor. Bunun dışında; kullanılan programların yasal ve orijinal olması, kaynağı bilinmeyen e-postaların açılmaması, yasal olmayan sitelere girilmemesi, yasal olmayan yollarla müzik, resim vb. indirmeye yardımcı olan programların bilgisayarlara yüklenmemesi önem arz ediyor.

Tüm bunların yanında; kameraların kullanım dışıyken kapatılması, çeşitli sebeplerle kullanılan şifrelerin zorluk derecelerin yüksek olması, başka bilgisayarlardan veri alınacaksa kullanılan veri taşıma araçlarının virüs taramalarının yapılması da güvenlik açısından önem taşıyor.

Virüs Türleri Nelerdir


image 3
Arif Akyüz İçerik Üreticisi Siber Güvenlik Uzmanı

Arif Akyüz
İçerik Üreticisi & Siber Güvenlik Uzmanı
[email protected]